Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

12ο Συνέδριο Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας:Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες-Πρόεδρος της ΟΓΕ η Χριστίνα Σκαλούμπακα

'Ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής οι εργασίες του 12ου Συνεδρίου της ΟΓΕ, με την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Το σώμα νωρίτερα είχε υιοθετήσει ψηφίσματα για τη συμμετοχή της ΟΓΕ στην κινητοποίηση που οργανώνουν σωματεία και φορείς της Τρίτη 15 Νοέμβρη με αφορμή την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα καθώς και για την απεργία στις 8 Δεκέμβρη. Επίσης οι αντιπρόσωποι υιοθέτησαν ψήφισμα για τη συμμετοχή της ΟΓΕ στις κινητοποιήσεις για τον αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου. Εξέφρασαν ακόμα τη συμπαράστασή τους στον παλαιστινιακό λαό.

Στην πρώτη του συνεδρίαση του το Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε το νέο προεδρείο της Ομοσπονδίας. Πρόεδρος της ΟΓΕ εκλέχτηκε η Χριστίνα Σκαλούμπακα.

Το Συνέδριο ξεκίνησε, με τη συμμετοχή 700 περίπου αντιπροσώπων από Συλλόγους και Ομάδες σε όλη τη χώρα, το απόγευμα της Παρασκευής 11 Νοέμβρη, στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Πειραιά, το 12ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). «Γυναίκα βγες μπροστά στον αγώνα για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση»: Με αφετηρία το σύνθημα του Συνεδρίου η απερχόμενη πρόεδρος της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη, παρουσίασε την εισήγηση, μέσα από την οποία συνοψίστηκε η πείρα από τη δράση της Ομοσπονδίας, των Συλλόγων και των Ομάδων της, ο απολογισμός των τελευταίων τεσσάρων ετών, οι στόχοι που θέτει και τα καθήκοντα που αναλαμβάνει η ΟΓΕ το επόμενο διάστημα.


Το «παρών» στην έναρξη του Συνεδρίου έδωσαν εκπρόσωποι σωματείων και φορέων, ενώ χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυναν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και του ΜΑΣ. Επίσης της ΕΕΔΥΕ, της ΕΕΔΔΑ και της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Με τρία τραγούδια από τη χορωδία που έχει συγκροτήσει ο Σύλλογος Γυναικών Βύρωνα «άνοιξε» η αυλαία του Συνεδρίου. Όπως τονίστηκε, ο πολιτισμός είναι «όπλο» στη δράση των Συλλόγων και των Ομάδων: «Το θέατρο, το προοδευτικό τραγούδι, το καλό βιβλίο βρήκαν τη θέση τους στην καθημερινή ζωή και δράση της ΟΓΕ σε γειτονιές πόλεων και χωριών. Οι γυναίκες έγραψαν, έπαιξαν θέατρο, τραγούδησαν, διάβασαν, παρακολούθησαν και ανέβασαν οι ίδιες παραστάσεις με μεράκι και επιμονή», τονίστηκε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χορωδία που κλήθηκε να πλαισιώσει την έναρξη του Συνεδρίου (Δείτε ΕΔΩ βίντεο)

Προβλήθηκε ακόμα βίντεο, μέσα από το οποίο παρουσιάστηκαν μια σειρά πλευρές της δράσης της ΟΓΕ από το προηγούμενο Συνέδριό της μέχρι σήμερα.

Στον προθάλαμο του αμφιθεάτρου λειτουργεί έκθεση με τις φωτογραφίες με θέμα τη σύγχρονη γυναίκα, που στάλθηκαν στην Ομοσπονδία στα πλαίσια της πρωτοβουλίας που πήρε με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυσή της, τον περασμένο Ιούνη. Η θεματολογία πλούσια: Εργαζόμενες στο λεωφορείο για τη δουλειά, στο εργοστάσιο και στο γραφείο, μητέρες με το μωρό στην αγκαλιά τους αλλά και πρόσφυγες στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς. Η συνισταμένη κοινή: «Οι φωτογραφίες είναι μάρτυρες του καθημερινού μας αγώνα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μια από τις λεζάντες.

Όσο για τις μητέρες αντιπροσώπους, αυτές μπορούν να πάρουν μέρος στις εργασίες του Συνεδρίου μαζί με τα παιδιά τους αφού στο χώρο υπάρχει μια αίθουσα στην οποία τα μικρά παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν, να παίξουν και να απασχοληθούν δημιουργικά από παιδαγωγούς.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχιστούν το Σάββατο με ομιλίες και παρεμβάσεις και  θα ολοκληρωθούν την Κυριακή, με τις αρχαιρεσίες για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΓΕ.

Χαιρετισμοί στο Συνέδριο
Χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυνε εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματειας του ΠΑΜΕ ο Γιώργος Πέρρος. Ένα από τα καθήκοντα που θα συζητήσει το ΠΑΜΕ στην Πανελλαδική του Συνδιάσκεψη, που γίνεται στις 19 και 20 Νοέμβρη, είναι - όπως είπε - η εξειδίκευση της δράσης του στις εργαζόμενες γυναίκες σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. Χαρακτήρισε ακόμα την ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στα σωματεία ως σημαντικό παράγοντα στην υπόθεση της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος (Δείτε ΕΔΩ βίντεο)

Από το βήμα του Συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυνε ο Παναγιώτης Γαλανόπουλος, εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ. Αναφέρθηκε στους κλάδους που συγκεντρώνουν αυτοαπασχολούμενες γυναίκες και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς και στο γεγονός ότι η συμμετοχή τους στα σωματεία και τις ενώσεις των αυτοαπασχολουμενων είναι μικρή (Δείτε ΕΔΩ βίντεο)

Το χαιρετισμό της Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων μετέφερε ο Ρίζος Μαρούδας. Υπενθύμισε τη συμπαράσταση των Συλλόγων και των Ομάδων της ΟΓΕ στα αγροτικά μπλόκα, την στήριξη στον αγώνα για επιβίωση που δίνουν οι φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι. Μίλησε ακόμα για την "αφανή ηρωίδα" των κινητοποιήσεων την αγρότισσα, γενικότερα τη γυναίκα του αγροτικού νοικοκυριού, και στάθηκε στην ανάγκη να πάρουν θέση στο αγροτικό κίνημα, στους αγροτικούς συλλόγους (Δείτε ΕΔΩ βίντεο)

«Δεν συμβιβαζόμαστε με τον εργασιακό μεσαίωνα», τόνισε η Νάνσυ Μπούγια, πρόεδρος του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ (Δείτε ΕΔΩ βίντεο)

Το λόγο πήρε ακόμα η Αναστασία Κορρέ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Σπουδαστών ΣΕΥΠ. Μετέφερε την πείρα από την εκδήλωση που οργανωσε ο Σύλλογος σε συνεργασία με την ΟΓΕ, με αφορμή την περσινή Μέρα της Γυναίκας. Η εκδήλωση συνάντησε μεγάλο ενδιαφέρον από τις σπουδάστριες και άφησε σημαντική πείρα προκειμένου να ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες προσπάθειες (Δείτε ΕΔΩ βίντεο)

Τη δέσμευση των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων να συνεχίσουν τον αγώνα για τα δικαιώματα των ίδιων και των παιδιών τους, μετέφερε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ (Δείτε ΕΔΩ βίντεο)  (Πηγή:902.gr)'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.