Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Προϋπολογισμός ΙΚΑ 2015: Νέες περικοπές σε συνταξιούχους & ασφαλισμένους

φωτο αρχείου
'Κομμένος και ραμμένος στην εξυπηρέτηση της αντιλαϊκής πολιτικής και στην παραπέρα συρρίκνωση της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι και ο νέος προϋπολογισμός του ΙΚΑ για το 2015. Τον προϋπολογισμό αυτό καταψήφισε στη σχετική συζήτηση στο ΔΣ του Ταμείου ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της διοίκησής του και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, εκφράζοντας τη θέληση των εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων του.

Όπως σημείωσε -μεταξύ άλλων- παρά τις συνεχιζόμενες περικοπές στις παροχές του Ταμείου προς τους ασφαλισμένους όλα τα προηγούμενα χρόνια και το συντριπτικό χτύπημα στις αποδιδόμενες συντάξεις, διαμορφώθηκε άλλος ένας ελλειμματικός προϋπολογισμός.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του, το οργανικό έλλειμμα του Ταμείου για το νέο έτος προϋπολογίζεται στα 982,7 εκατομμύρια ευρώ, καθώς τα έξοδά του προϋπολογίζονται στα 10,937 δισ. ευρώ και τα έσοδά του στα 9,954 δισ. ευρώ. Στην εξέλιξη αυτή, σημαντικό ρόλο παίζει η μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά 6,42% σε σχέση με τη φετινή κρατική επιχορήγηση και κατά 9,57% σε σχέση με το 2013, ενώ την ίδια στιγμή, όπως είπε ο Δ. Κουμπούρης, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών προκαλεί ετήσια απώλεια στο ΙΚΑ πάνω από 1 δισ. ευρώ, περίπου δηλαδή όσο και το οργανικό έλλειμμα για τη νέα χρονιά.
Ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων επισήμανε ότι όσον αφορά το σκέλος των εσόδων του, ο προϋπολογισμός ανεβάζει σε 700 εκατομμύρια ευρώ τα χαράτσια που έχουν επιβληθεί στις αποδιδόμενες συντάξεις του ΙΚΑ και τα οποία θα παρακρατηθούν από τους συνταξιούχους και μέσα στο 2015, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι το έλλειμμα θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο.
Σε κίνδυνο το ΕΚΑΣ
Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη του ΕΚΑΣ προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς η επιχορήγηση του ΙΚΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό για το ΕΚΑΣ είναι μόλις 330 εκατομμύρια ευρώ, όταν η σχετική δαπάνη για το 2015, που προϋπολογίζεται από τις οικονομικές υπηρεσίες του Ταμείου, ανέρχεται στα 460 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, η επιχορήγηση που πάντα βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό είναι μικρότερη κατά 130 εκατομμύρια ευρώ από τη δαπάνη που προβλέπεται ή κατά 28,26%! Εξέφρασε την αντίθεσή του και για τον περιορισμό των παροχών σε χρήμα που περιλαμβάνουν τα επιδόματα ασθενείας και μητρότητας, αφού αυτές προϋπολογίζονται στα 160 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 3,29% σε σχέση με φέτος και κατά 15,5% σε σύγκριση με το 2013. Τέλος, ο Δ. Κουμπούρης στην τοποθέτησή του διατύπωσε την αμφιβολία του για το κατά πόσο ο προϋπολογισμός αυτός θα πραγματοποιηθεί όσον αφορά το σκέλος των εσόδων του, αφού όπως είπε βιομήχανοι, κυβέρνηση και τρόικα σχεδιάζουν παραπέρα μειώσεις των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για να υπηρετηθούν η ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των επιχειρήσεων.'
(Πηγή:902.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.